Сюжетни ботове

Posted: April 3, 2017 in New Scientist, Uncategorized

Да накараме машините да създадат вълнуваща заплетена история, ще значи първо да ги научим да виждат света както го правим ние

Какво ще е – да имаше маймуна страхуваща се от банани? Какво ще е – да има човек събудил се като куче, но използващ телефон? Какво ще е – да има къща без врата?

Машината Какво-Ако има активно въображение подобно на нас самите: ние обичаме да си измисляме неща. Ние разказваме истории, за да развличаме, за да споделяме опит и да накараме нещата да придобият смисъл. Както го представя авторът Пол Пулман – “След храната, подслона и компанията, историите са нещото, от което ние се нуждаем на този свят.

Скоро може би, ние няма да бъдем единствените, които ги създават. Системи като машината Какво-Ако, разработена от Тереза Лано и нейните партньори, се обучават на изкуството на убеждението. Резултата може би ще бъдат машини които ще показват невиждан досега човекоподобен изкуствен интелект.

Ние не сме в бизнеса за създаване на изкуствени хора, а на това да накараме компютри да разбират по-добре хората и да общуват с тях,” казва Тони Веал от Университетския колеж в Дъблин, който е участник и в проекта за машината Какво-Ако.

Всички обичаме истории, така че имаме нужда нашите компютри да се адаптират към нуждата ни.”

-следва продължение-

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s