Почви във война

Posted: April 3, 2017 in New Scientist, Uncategorized

Брутални битки за надмощие при гъбите бушуват в повечето тихи местенца

За да си пробиете път в ливада или през гората в свеж зимен ден минавате през бойни полета. Вие не виждате това, за вас е просто тихо място.  Спокойствието, което виждате вие там е обаче привидно. Под почвата в тези купчини от паднали листа или по тези обрасли дънери се води война. И то жестока.

Вероятно ще видите знамената на някои от войниците седящи гордо над повърхността: може би полска печурка или ламелна полипора (дървесна гъба). Пасивността е лъжлива. Извън полезрението ни сцени на особено по рода си варварство и бруталност се разиграват.

Битки един срещу друг, безшумни отвличания, химически нападения, умствен контрол: когато гъбите воюват Женевската конвенция определено не се прилага. Може би, някои от сцените които ще ви покажа ще ви се сторят обезпокоителни и преди да влезем в жестоки детайли нека да кажем една голяма дума в защита на плесените.

Това разнообразно и отличително царство организми – нито растения или животни, нито пък бактерии – е в голяма степен отговорно за разрушаването и рециклирането на огромните мъртви растителни тъкани. Плесенната активност освобождава нутриентите заключени в материали богати на лигнин и целулоза – от листа и клонки до могъщи дънери, с една единствена идея – да могат следващи поколения растения да израстат.

По този начин плесените подсигуряват процъфтяването на наземно-базираните екосистеми. Те вероятно и създават същите отначало, подпомагайки образуването на първоначалните почви и асистирайки на фотосинтезиращите организми в колонизирането на земята.

-следва продължение-

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s