СЪЗНАНИЕТО – част 2

Posted: March 6, 2017 in New Scientist

ТОВА Е ТВОЯТ РАЗУМЕН МОЗЪК

Ние вече не трябва да правим спекулации по отношение на разума, просто можем да го наблюдаваме в действие.

Първият път когато видях познат в болницата след като беше получил мозъчен удар, аз бях огорчен да видя как този силен и уверен човек беше заменен от някой объркан и вдетинен. И освен че бях загрижен, ще се възстанови ли или не, бях и поразен от дълбокото метафизично впечатление за това, което се беше случило.

В лекциите по философия бях чул елегантни аргументи, че разума не е физичен феномен и трябва да бъде по някакъв начин независим от нашите материални телесни мозъци. И тази идея, тъй силно прокламирана от Декарт в неговия дуализъм преди близо 400 години изглеждаше в силен контраст на невробиологичното доказателство, което седеше пред мен:  разума на този познат беше осакатен от малък съсирек в мозъка му.

Но, разбира се има определени въпроси свързани с разума ни, които са по-скоро в полето на философията. Например  –   Какво е да бъдеш прилеп? Виждаш ли ти червеното по същия начин по който го виждам и аз? или –  Как мога да бъда сигурен, че другите хора са разумни като цяло?

Тук е момента да твърдя, че невробиологията, а не философията има по-голям шанс да отговори на тези въпроси.  Една от зоните, в които имаме голям прогрес е откритието, че физичното или неврологичното корелира на разумното – как обаче “изглежда” разума в мозъка, бихте казали вие. Един от начините да научим нещо повече за този въпрос и неговото решение е да видим как изглеждат промените, когато разума е редуциран или липсващ, както например се случва при хора във вегетиращо състояние, без никакви знаци за наличие на усещания.

Мозъчен скенер показва, че подобни хора обичайно имат увреждания на таламуса, разпределителен център локализиран точно в средата на мозъка. Друго подобно откритие е увредата на връзките между таламуса и префронталния кортекс, регион в предната част на мозъка отговорен за сложната мисловна дейност. Префронталния кортекс се включва в изследвания и  с използване и на друга техника – сканиране на мозъка на хора, които губят съзнание под обща анестезия. Когато усещанията изчезнат,  обособена зона от региони се деактивират като най-видимо това се случва със страничния префронтален кортекс.

N00bScientist

n00bscientist.wordpress.com agrees to indemnify RBI and New Scientist against any claim arising from incorrect or misleading translation.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s