Дни на чудеса – следобедна сиеста

Posted: November 12, 2016 in New Scientist, Uncategorized

Древната светлина

3:00 PM, Дори нещо толкова ясно като слънчевата светлина, която ни облива след обеда е нещо, което си има и чудатост. Всеки знае, че отнема малко над 8 минути на светлината да покрие разстоянието от локалния ни термоядрен реактор – Слънцето, до Земята. Истинската история на слънчевата светлина е доста по-странна. Всъщност са нужни много хилядолетия на светлината, за да може да избяга от Слънцето на първо място.
На напускащият поток фотони от ядрото да покрие разстоянието до повърхността на звездата , което е приблизително около 700 000 км, са нужно около 3 секунди ако пътят е чист. Да но потокът е постоянно блокиран от колизиите на Слънцето, поради факта, че то е много по-плътно около „сърцето си“. Фотоните пътуват само частичка от сантиметъра между изригванията, което ги забавя невероятно. Като цяло им отнема близо 170 000 години, за да преминат до повърхността.

Залезът в главата ми

circadian_rhythm-1

5:30 PM, Светът се е завъртял откакто съм напуснал леглото. Сега е здрач и инхибиторните протеини в циркадния ми часовник и по-конкретно Per и Cry, са достигнали пика си. Тези протеини намалят производството на Clock, Npas и Bmal, които са активни през деня и подготвят тялото ми, за да може то да прекара още една пълна ротация на планетата. Дълбоко в мозъка ми, SCN абсорбира това парче информация и я предава на епифизата, която секретира мелатонин. Хормонът казва на клетките и органите на тялото ми, че е вече нощ. Започвам да се чувствам уморен.

Ходейки по облаците

6:30 PM, Пресичайки пътя обратно към метрото размишлявам, защо земята се усеща толкова твърда, след като зная, че материята е в действителност 99.9999999999999% празно пространсто. Положително зареденото ядро на атом, където е съсредоточена почти цялата атомна маса, има радиус от 10¯¹5 метра, докато целият атом е с диаметър 10¯¹º метра. Питър Ковъни от Университетският колеж в Лондон обяснява, че „празното пространство“ в атомите, действително няма маса, но носи отрицателен електрически заряд на електроните които са разположени във всеки атом. Отрицателният електричен заряд около атомите на пътя упражнява отблъскваща сила върху негативният заряд на атомите в подметките на обувките ми. Това че не падаме през земята е доказателство за невероятната сила на междумолекулните взаимодействия.

Космическа закуска

8:00 PM, Имам купичка супа пред себе си и е забележително, как крутоните се насочват към това да оформят групички заедно, правейки ги много по-лесно за изяждане. Наречено Ефект на Чериос, този феномен е приложим за всичко, което плува, включително балончетата в бирата и въпросната закуска от сутринта. Обяснение на ефекта идва през 2005 година от Доминик Велла от Университета в Оксфорд и Лакшиминараянан Махадеван от Харвард. Махадеван се забавлява в това да прилага математиката към всекидневния ни живот, от уравнения които да обяснят кройката на костюм, та до какво се случва, когато боята съхне (American Journal of Physics, vol 73, p 817).

0b5759404298ee69de5526875a5cd898_butternut-squash-soup-maple-croutons-580x326_featuredimageОказва се, че крутоните като Чериос нарушават силите на кохезия (сцепление) между молекулите на повърхността на течността. В случая с Чериос, около тях се създава малко понижение в повърхността на млякото, което ги кара да дрейфват един към друг. Те така също са склонни да оформят групи до ръбовете на чистата купичка, защото млечните молекули са много по-силно привлечени към молекулите на повърхността на съда вместо към другите млечни молекули. Това екстра привличане дърпа Чериос към страните на купата. Лекото ми ядене ми показва, че ръкави от допълнително привличане възникват, дори когато силите между частиците са във различни направления, нещо което не е толкова явно за всеки.
Клъстърите от галактики се образуват по аналогичен механизъм с действието на гравитацията. Странното е, че намирам за принизяващо да мисля за космоса като за за купичка супа.

N00b_Scientist

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.