Дни на чудеса – обедни неволи

Posted: November 8, 2016 in New Scientist

Бързо се върни вкъщи
1:30 PM, Откривам допълнителна форма на пътуване във времето когато ми се налага да присъствам на прес-конференция в непознат район. Пътуването дотам ми изглежда значително по-дълго от пътуването ми обратно до офиса.  Амитав Чакраварти от Университета в Ню Йорк открива, че този ефект е реален. Идеята за това колко време отнема пътуването има общо със субективното усещане кога при пътуването “има още до там” и кога си “почти там”, казва той.
При моето пътуване към конференцията аз откривам познати белези на средата като магазини, сгради, станциите на метрото и т.н., така че първоначалното ми усещане е, че правя по-малко прогрес. Едва след като напусна познатото, аз започвам да чувствам че пътуването вече е започнало както трябва. И не чувствам, че съм почти там, докато не съм фактически там – на мястото.

Обратното е истина за пътуване към дома: Колкото по-скоро напусна работа, толкова по-силно е усещането че правя прогрес. В това време присъствието на познати знаци ми казва, че съм почти у дома.

Магическите яйца

2:00 PM, Решавам да се насладя на лек обяд от варени яйца и тост. Добре свареното яйце ми дава възможност да впечатля зрителите наоколо с трик, който казва НЕ на гравитацията. Завъртете твърдо-сварено яйце и ако го завъртите достатъчно бързо може да наблюдавате как то ще се изправи на основата си докато се върти (вж. видеото –  Танцът на вареното яйце).

Отнема на учени от Кеймбридж и Университета в Йокохама два солидни научни труда, за да се разбере защо (Proceedings of the Royal Society A, vol 460, p 3643 и vol 461, p 1753, респективно). Тайната е, чрез упражнения да се разбере как въртящото яйце превръща силата на триене,  която действа в същата хоризонтална плоскост на масата върху която лежи то –  във вертикалната сила, която повдига яйцето. Отговорът се крие в ефекта на Кориолис, който отклонява обекти движещи се в дадена ротационна рамка. Това е същият ефект, който контролира циркулацията на земната атмосфера и хидросфера. По същият начин силата на Кориолис превръща силата на триене в силата на въртене, която повдига яйцето към вертикалата. Този трик се случва, само когато яйцето е твърдо сварено, защото енергията която му внасяте завъртайки го би действала на суровото яйце по различен начин, т.к. енергията внесена ще се разпръсне незабавно размествайки флуида във вътрешността. Независимо от това обаче ефекта на магическото яйце не е изцяло разгадан. Не разбираме например, защо е толкова трудно да накараме по-рохко яйце да направи същият трик. Теорията също така се проваля в това да обясни защо скоростно въртящото се яйце прави малки подскоци по време на въртенето си, независимо че някои от учените работили по труда спекулират, че това може да е причинено от несъвършености по повърхноста, където яйцето се върти.

Прекатурени филийки

2:10 PM, Повдигайarticle-0-1b9f5d27000005dc-73_638x463ки намазаният с масло тост към устата си го изтървам и воала – той се приземява с намазаната страна надолу, точно в съответствие със закона на Мърфи. Детайлни изчисления на динамиката на въртящата се филия направени от Робърт Матюс от Университета Астън в Бирмингам, Великобритания, показва че тази отчайваща тенденция не е градска легенда. И проблема не е в намазаното масло, теглото на филията или аеродинамичните и свойства. Критичният фактор е височината сама по себе си –  филията изплъзваща се от чинията се завърта толкова бавно, че е нужна височина от почти 3 метра, за да има някакъв шанс да падне върху намазана страна (European Journal of Physics, vol 16, p 172). Матюс потвърждава теорията си използвайки за база опитна постановка с 1000 деца бутащи филия от чинията си, като опитът е повторен с близо 21000 тоста в  масов експеримент подкрепен от Образователният Департамент на Великобритания и производител на масло.

N00b_Scientist

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.