Ти, Лекарю /част 1/

Posted: July 21, 2015 in New Scientist

Събуждам се и се чувстам зле. Приложението на смартфона ми казва, че съм имал колеблив сън, което може и да има нещо общо. Там е работата, че се чувствам повече от обичайното изморен, затова отивам в тоалетната и пишкам върху сензорна лентичка. Повечето метаболити са в норма, но имам излишък от нитрати, което може и да индикира уринарна инфекция. Обратно в спалнята правя допълнителни тестове. Резултатите от кръвните изследвания ми казват, че нивата на витамин D могат и да бъдат по-високи – но все пак живея в мрачният Лондон и това вече някак си го зная. Сърдечният ми ритъм и нивото на кислород в кръвта са добри, но пък нивата на възпаление са по-високи от нормалното. Вземам проба от носа си и машината разположена до леглото ми след няколко минути казва какво точно не ми е наред: имам грип. Бърз поглед върху картата на грипа в телефона ми, разбирам че 8 процента от съседите ми страдат също. Аз съм поредната червена точка.

Начинът по който заболяванията се диагностицират се изменя, ние всички сме поканени да вземем участие в процеса. Всяка от по-горе описаните технологии е вече на пазара или ще бъде скоро, а има още доста от тях които само чакат реда си и ще заемат място също. Някои от нас познават хора, които вече правят мониторинг на здравето си със смартфони и респективните им приложения или с персонални устройства. Но тук е и разликата: вместо простото отчитане на индикатори за стила на живот като качеството на съня, диетата и физичната активност, те също така ще правят медицинска диагноза и ще дават съвети. Добре дошли в ерата на самодиагностиката…

Приложенията и персоналните устройства вече се движат в тази посока. Можете да си купите ЕКГ приставка, която да закачите директно към смартфона си за пример, а по-голямата част от т.нар фитнес-тракери могат да отчитат пулса и честотата на дишането ви; следващото поколение ще отчита и кръвното налягане, нивата на кръвна захар, хидратацията и нивото на кислород в кръвта.

А след това вече ще бъде налице обхват от устройства, които ще внесат диагностичното оборудване от професионално ниво директно у дома. През декември, в Сан Диего компанията Cue (бел.авт – https://cue.me) ще започне доставките на първо поколение от тяхното устройство, което ще лежи върху нощното ви шкафче, малка бяла кутия, която ще диагностицира настинка и ще измерва четири витални показателя: нивата на витамин D, възпаление, женски фертилитет и тестостерон.

Междувременно, 10 от финалистите за 10-милионната награда Tricorder X започнаха тестове на техните Стар-Трек-наподобяващи “джобни доктори” върху хора през миналият месец. Наградата ще бъде присъдена на първото носимо на ръка устройство, което ще позволи на някого без медицинска подготовка да диагностицира 15 медицински състояния и да прави мониторинг на 5 витални показателя.  Победителят ще бъде анонсиран през януари и вероятно няма да чакаме дълго, за да видим устройствата на пазара в продажба.

Тези, стоящи зад тази разрастваща се индустрия казват, че целта е по-здрава, по-ангажирана популация, която посещава лекарите по-рядко, а когато го прави отива направо с диагнозата и данни, които да я потвърдят. “Това ще доведе до глобална промяна в начина по който се предоставя здравеопазването” е на мнение Али Парса, изпълнителен директор на компания насочена към дигиталното здравеопазване – Babylon. Други обаче се опасяват, че по този начин си търсим сами проблеми. Колко достоверни са тестовете? Какво ако например  вместо да държи хората далеч от кабинетите на лекарите, то прерасне в паническо бягство към тях? И кой ще бъде собственик на данните, които този диагностичен бум се кани да произведе?

Пъвите основи на домашната диагностика бяха тестовете за бременност въведени в САЩ през 1978 г. Днес можете да си купите неимоверно количество домашни тестове онлайн от аптеките за всичко от инфекциозни заболявания като TB до такива установяващи началото на менопаузата. Факт е обаче, че да се получи достоверна информация, доколко са добри тестовете не е никак лесно. Някои са одобрени от органите съблюдаващи здравеопазването, но много повече са тези които не са. През 2011 г. британското списание Which поиска от двама лекари и панел от 146 потребителя да оценят шест от най-популярните тестове. Заключението беше, че хората е по-добре да спестят пари и да отиват направо при лекаря си, които на свой ред би направил свои собствени тестове. Новите играчи в областта искат да променят това.

Готови ли сте за самотестване?

За разлика от вманиачените, е ли наистина някой заинтересован от това да диагностицира собствените си заболявания? Пазарните изследвания показват, че отговора на този въпрос е – ДА! В изследване проведено от изследователският институт по здравето PwC през 2013 г., около половината от интервюираните казват, че биха били доволни да имат като избор нови опции спрямо по-голямата част от известните медицински процедури, като например използването на домашен кит за диагностициране на инфекции или приложение към смартфона си за мониторинг на виталните си показатели.

В глобално онлайн проучване измежду 12000 души, проведено от Intel  през 2013 г., 53% от интервюираните казват, че биха имали повече доверие на персонално проведен тест отколкото на такъв извършен от лекар, докато 43% са на мнение, че вярват повече на себе си по отношение на мониторинга на виталните си показатели.

Настоящите потребителски диагностични инструменти не са на много задоволително ниво в момента“, казва Юджийн Чан, водещ изследовател в DMI (изследователският институт DNA), една от компаниите избрани за призьори за наградата Tricorder X.Това което потребителите изискват е потвърждението на тестовете от по-прецизен метод“, което е точно това  което DMI и съперниците му се стремят да осигурят. След това е налице факта, че съществуващите тестове обичайно диагностицират само едно специфично състояние. Това е приемливо, ако вече имате идея какво точно не е наред, но ако нямате?

 “Устройствата трикордер са замислени за хора, които може да не знаят какво точно не е наред с тях“, казва Грант Къмпани, старши директор на наградата Трикордер. “По този начин устройствата работят до голяма степен като лекар: задават въпроси свързани със симптомите и след това провеждат тестове до достигането на приемлива диагноза“.

Изключителната възможност

Всичко това стана възможно с предимствата, които ни дава изкуственият интелект, безжичните системи, образната диагностика, технологиите от сорта: лаборатория върху чипа, както и възможността да смалим всичко това до компактно устройство. Умножете това с нарастващата сложност на смартфоните и cloud-компютинга, което позволява медицинските данни да бъдат съхранявани и споделяни и стигаме до това, че имаме една “изключителна техническа екосистема за здравеопазване“.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.