Огнен пръстен

Posted: May 4, 2015 in Uncategorized

Да попаднеш в черна дупка никога не е било по-опасно, но нека погледнем от безопасно разстояние

“Парадоксите са нещо позитивно за физиката” е фраза, която рефлектира точно тяхната роля в насочването ни по пътя към важни открития. Квантовата механика и теориите на Айнщайн свързани с относителността ни предлагат много обилен извор от който да черпим в това направление. А има и такава една котка, ту жива, ту мъртва по едно и също време. Или можем да се върнем при пътешественика във времето, който убивайки баща си, прави своето собствено раждане невъзможно. Или близнаците, които са с различна възраст след като единият се завръща от пътуване до съседна звезда пътувал със скорост близка до тази на светлината.

Всеки озадачаващ сценарий, ни кара да изучаваме фината нишка минаваща през и изграждаща проблема, като по този начин успяваме да вникнем и разширим разбирането си свързано с теорията зад него. Примерна отправна точка е Айнщайн, чиито собствени теории са произлезли от опитите да се разрешат парадокси свързани с неговото време.

Сега обаче Джон Прескил, който е теоретик-физик в Калифорнийският Технологичен Институт в Пасадена, се почесва по главата търсейки обяснение за поредният парадокс подгряващ публиката. Именован – парадокс на огнената стена на черната дупка, той всъщност произлиза от това какво вероятно се случва след като някой попадне в черна дупка. Като се вземе под внимание, че най-близката черна дупка е на повече от 1000 светлинни години, въпросът е може би теоретичен. Но изучавайки възможността, физиците се надяват да направят някакъв пробив в опитите си да комбинират общата относителност и квантовата механика в теория за квантовата гравитация – един от най-упоритите проблеми за съвременната физика.

-Скоро пълният текст-

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.