Небето над нас отдавна не ни лимитира

Posted: May 4, 2015 in Uncategorized

От 100 милиарда души, които са живели и вървели досега по Земята, много малко са извървяли пътя си без да се запитат какво има там над облаците. Всяка една култура е изградила някакъв вид космология – редуктивно можем да сведем тази наука, до обяснението на това какво е Вселената, какво съдържа и как действа.

За нас, хората живеещи в тези времена, космологията е различна. Ние сме щастливи дотолкова да живеем във времена, когато на подобни въпроси се отговаря не с митове, не следвайки религиозните традиции, а посредством събиране на доказателства, които могат да бъдат субект на интензивен математически анализ и експериментално тестване. С други думи – на науката.

Като резултат – космологията вече е зряла наука. Има разбира се неща, които не разбираме и които не знаем, но сравнено с предците ни, ние сме невероятно знаещи.

Не е достатъчно само да погледнем през телескопа, трябва и подходящото разбиране на процесите, които описват раждането, живота и евентуалната смърт на Вселената, но при все това космолозите бавно но сигурно изграждат една детайлна картина на турбулентният изгрев стоящ зад всичко онова, което не знаем и което небесата все още ревностно крият.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.