Усещане за цвят

Posted: March 18, 2015 in New Scientist

promoМоже и да си мислите, че има пълноцветна картина на света нейде в главата ви, но това всъщност е илюзия.

Ерик Вайенмайер загубва зрението си, когато е на 13. Двадесет години по-късно, в лабораторията на Пол Бах в медицинското училище към Университета в Уисконсин, той хваща търкаляща се топка, играе на камък-ножица-хартия, минава през врата и наблюдава трептящият пламък на свещ.

Нищо не се е изменило с очите му. Вместо това той “вижда” с езика си. Камера монтирана на челото на Ерик отвежда сигнала до електронно устройство, което превръща фигурите от светлина и мрак в електрически импулси. Импулсите стимулират масив от 144 електрода върху мрежа с размера на пощенска марка, която отвежда кодираното изображение върху езика му под формата на електрически сигнали.

Отначало той описва усещането като експлоадираща близалка, но по-късно изпитва нещо повече “там някъде” в света на усещанията – пространство, дълбочина и форма.

Черил Шилц танцува за първи път от седем години след 20 минути със същото устройство. Нормално тя не е способна да стои права без да се държи за нещо и да се концентрира върху стабилни неща, които може да види около себе си, поради факта че усещането и за баланс е било унищожено от антибиотик. Ако тя си разклати главата, светът и се завърта и тя залита.

Когато устройството на Бах транслира сигналите до фигури върха на езика и, тя се учи бързо как да ги разчита, за да ги използва да замени липсващия си усет за баланс. Ефекта е налице дори след сваляне на устройството и продължава дълго всеки път, когато опитва. “Бях нормална“, казва тя, още емоционална след като си припомня първият път. “Бях напълно нормална и бях забравила какво е чувството.

Тези устройства за “сензорни замени” са базирани на технология наречена BrainPort, която Бах описва като нещо прилично на USB-конектор към мозъка. Те са близо до комерсиализация, първоначално за хора с проблеми подобни на този на Шилц, но и евентуално като устройства за слепи хора. Военните на САЩ се интересуват от разработване на системата за водене на пилоти през тъмни небеса и водолази през мрачни води, а други се вълнуват в по-свободната и употреба по отнощение на виртуална реалност и игри. Но в науките за мозъка и философските кръгове сензорното заместване привлича голям интерес поради, това което разкрива относно отношенията между мозъка и нашите сетива.

-Скоро пълният текст-

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.