Вратите на възприятието – част 2

Posted: March 16, 2015 in Molecular Gastronomy, New Scientist

part-2-1И идеята тук е, че ние правим грешка като се концентрираме върху сетивата и дори спорим относно това колко всъщност са те. Но реално перцепцията (възприемането)  е това, което е важно, а усещането е това което я съпровожда.

За хората например има други всекидневни приложения на всичко това. Едно от тях е, нашето оценяване за размер. Постоянството в нашият свят лежи върху основата на факта, че обектите обичайно не променят размерите си за кратки периоди от време. Така за обект, с който сме запознати вече, например автомобил, колкото по-голям ни изглежда, толкова по-близо възприемаме, че се намира. И независимо, че образът който виждаме е малък, ние “знаем“, че обектът е голям.

Но факт е, че можем да правим грешки в това. Облаците могат да бъдат във всякаква форма и размери, така че тяхната дистанция е трудна за преценяване. Влаковете са разпознаваеми като обекти, но повечето от нас не осъзнават колко големи всъщност са те, и по този начин правим грешна оценка на скоростта им и отдалечеността им, което води до близо 3000 инцидента годишно само в САЩ.

table 1Ние не решаваме тези проблеми като се тормозим вътрешно кои сетива са въвлечени или колко сетива използваме, а го правим като извличаме перцептуалното цяло от същността. Това е висша мозъчна функция. Вземете за пример странният случай на синестезията, т.нар смесване на сетива. Най-честите сведения са, че тя приема форми описвани като усещане(изпитване) на звуци, букви, числа или думи вместо цветове.

Синестезията е силно развита при индивиди, които доскоро бяха определяни като силни фантазьори и понякога дори погрешно диагностицирани като шизофреници. Те могат да говорят за текстура на аромата или вкуса на различните букви от азбуката. За някои от тях е възможно по този начин да “чуят” вкуса на прасковата или да “почувстват” цвят. Това ни казва, че сетивата далеч не са основното и че перцепцията е това, което реално важи.

Твърде възможно е мозъка да е настроен да прави точно този вид “смесване на сетивата” като част от пътя на възприятието. Има нарастващи сведения, че е налице смесване на нещата в мозъка между различните сетивни зони и то доста повече отколкото можем да си представим. По този начин например ние забелязваме или разпознаваме обекти много по-лесно ако чуем релевантен звук в същото време. Можем дори да повярваме, че чуваме нещо различно, ако сме заблудени четейки по устни какво всъщност се казва.
Попитайте някой страдащ от мигрена как мирис може да отключи болката. Възможно е разбира се всички ние да имаме тази способност в една или друга по-голяма или по-малка степен, и затова минорните акорди са “тъжни” и блус музиката е “синя (игра на думи от англ.език – blue)”- интересна употреба на езика в този контекст, както и храната, която може да бъде с “остър” вкус.

Разбира се нищо от тези неща не е подкрепено от объркването в номенклатурата. Някои неща обичайно обозначавани като “усет“, всъщност не са такива – например усещането за загуба, или да имаш “шесто чувство“, тук е съвсем на място да отбележим, че може би е дори добре да вмъкнем системата на циркадния ритъм в списъка.Или това е възприемане вместо усещане? Таблицата вдясно се опитва да внесе някаква подредба в сетивния ни свят. Със сигурност грешна донякъде, частична и естествено отворена за дебатиране.

Ако нещо може да се каже за нея – това е че е непълна. В края на краищата, това може би дори няма значение. И така, имаме най-малко 21 сетива, а вероятно и повече. Но те може би са объркващи ни. Дали бихме си направили услуга като ги забравим и се концентрираме върху възприятията? Обичайно, науката е обречена да оспорва всекидневните вярвания и по този начин се явява контра-интуитивна. Ние сме силно зависими от зрението, мириса, усещането за допир, така че да се казва, че те не важат някак изглежда лаишко. Но сетивата един ден може би ще бъдат хвърлени в кошчето за отпадъци на науката, задно със спонтанната генерация, флогистона и мигновените събития. В това просто ще има и смисъл.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.