Заблудата “СЕГА”

Posted: September 20, 2014 in New Scientist

Дали Миналото, Настоящето и Бъдещето съществуват само в нашите глави? Погваме въпроса неумолимо.

Представи си, че седиш извън Вселената. Не просто отвъд пространството, а и отвъд времето. От тази впечатляваща наблюдателница свеждаш поглед надолу към Вселената. От единият край виждаш началото – Големият Взрив, а от другият – виждаш това, което…се случва там. Някъде по средата си ти – дребно червейче…от едната страна – бебе, а от другият край – труп. От тази невъзможна перспектива, времето не тече и няма “сега“. Времето е статично. Неизменно. Замръзнало.

delusion

Изглежда фантастично, както е и, но за повечето физици в наши дни, Вселената е точно такава. Ние може и да мислим за времето течащо от реалното минало към не още реалното бъдеще, но сегашните ни теории касаещи времето и пространството ни учат, че миналото, настоящето и бъдещето са еквивалентно реални и фундаментално неразличими. Всяко усещане, че нашето “сега” е някак специално или че времето минава през него е илюзия, която създаваме в главите си, физиката всъщност уби времето, което познаваме. Въпросът е, искаме ли си го обратно?

Нютон беше този, който започна да пробожда с нож това “сега“. Законите му за движението формулирани през късния 17-ти век, бяха първите които хванаха времето в математически уравнения. Скоро беше естествено да се описва движението върху графика с времето върху пространствената ос. След като злото беше направено, всяка уникална представа за “сега” започна да изглежда субективна, колкото е и “тук” върху карта на космоса.

Айнщайн нанесе фаталният удар през 20-ти век. В съответствие с неговата специална теория на относителността, няма начин да се определят събития, за които всеки претендира, че се случват едновременно. Две събития, които заедно са “сега” за теб, ще се случат през различно време за всеки, който се движи с различна скорост. Другите хора, ще виждат различно “сега”, което може и да съдържа елементи от твоето “сега“, но може и да не съдържа. Можете да го дефинирате, но не е сигурно доколко хората ще се съгласят, казва Шон Каръл от CIT, Пасадена.

Резултатът е познат като: Блок-Вселена, Вселената гледана от тази невъзможна гледна точка извън времето и пространството. Можете естествено да отбележите това, което мислите за “сега” с червена точка, но нищо не различава това място от кое да е друго, освен факта, че Вие сте там. Миналото и бъдещето не са по-различими физически от ляво и дясно. Има неща, които са близо до Вас във времето и такива, които са отдалечени по същият начин, по който има близко и далеч в космоса.

Но идеята, че времето преминава през Вас е също толкова абсурдна, колкото и внушението, че пространството го прави.

ПРОТИВОРЕЧИВА РЕАЛНОСТ

Джордж Елис, космолог в Университета в Кейптаун, Южна Африка въобще не приема нищо от това. Блок-Вселената противоречи на всичко, което имаме като опит, познание. “Тя не представя по никакъв начин преминаването на времето и това е едно от най-фундаменталните свойства на всекидневния живот. Така че –  ерго е лош модел на реалността.”  Което е по-важно, приемете ли го, то всеки опит да разберете нещо става безмислен. “Целият процес на правене на наука зависи от протичането на времето. Ние правим хипотеза, тестваме я, приемаме я или я отхвърляме – процесът протича по протежение на времето.”  Далеч, през 2006-та, Елис започна да рисува друга картина. Отправната му точка беше не реалността, а квантовата физика. Странният факт относно квантовата физика е, че неопределените бъдещи изходи са изглежда покрити от възможности в настоящето. Квантовите обекти съществуват в “суперпозиции” от повече от едно състояние през времето, когато ги измерваме, докато те придобият една или друга от техните възможни форми. Най-познатата илюстрация на това е котката на Шрьодингер: заключена в кутия с паничка отрова, като ключалката на кутията  може да бъде с нарушена цялост или не и котката може да бъде жива и не едновременно – докато не отворите кутията. Подобни странности са удар по концепцията на блок-Вселената за еквивалентно реални минало, настояще и бъдеще, казва Елис. “Дори ако знаете всичко за състоянието на Вселената днес, не можете да предскажете какво ще е то утре. Бъдещето не може да бъде реално, защото още не е определено.

За Елис, квантовата физика осигурява един обективно дефиниран настоящ момент: това е границата между какво нашите експерименти определят и какво остава да бъде определено. Ние живеем върху водещата страна на “растящ блок” от Вселената, върху повърхност, която наричаме настояще проблясващо в  момента, по времето когато квантовото измерване е направено. Елис смята, че е напълно възможно да се дефинира това “сега”  и в рамките на относителността. Общата теория на относителността на Айнщайн публикувана десетилетие след неговата специална теория е пълнокръвна картина на пространството и времето, описваща как комбинираното време-пространство се изкривява от присъствието на материята, за да възпроизведе сила, която ние наричаме гравитация.

Така че, ако съберем достатъчно данни и имаме достатъчно голям компютър, можем да вземем под внимание всички време-пространствени изкривявания във всички галактики, черни дупки и друга материя съществуваща във Вселената, за да калкулираме триизмерна повърхност, върху която всяка точка е точно на същата възраст като точката, в която сме. “Време-пространството е дефинирано дотам и не повече“, казва Елис.

Това настояще още не е “сега“, което познаваме, защото не всичко в тaзи 3D-повърхност се случва едновременно: както е заложено от специалната относителност, ако Вие и аз се движим с различна скорост върху нея, ние все така ще сме на различни становища относно това какво се случва сега. Но това не е толкова важно. По отношение на относителността, неща които са случайно свързани едно спрямо друго, се случват в същия ред от всички перспективи, дори ако индивидуалните наблюдатели не могат да се съгласят кога точно те се случват. “Това е просто психология“, казва Елис. “Кара те да се чувстваш доволен мислейки, че е едновременно с това, но това няма никакво значение за физиката.”

-Следва продължение-

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.