РЕАЛНОСТТА – част 4

Posted: August 3, 2014 in New Scientist

СЪЗНАНИЕТО ЛИ СЪЗДАВА РЕАЛНОСТТА?

Ако падне дърво в гората и няма никой там  за да го чуе, може би дори и няма гора – казва Майкъл Брукс

Декарт може би е бил на прав път с “Мисля, следователно съществувам“, но непременното: “Мисля, следователно и ти“,  не отива ли  малко по-далеч?  Не и за някои от най-блестящите умове сред физиците на 20-ти век, когато те се борят силно със странните внушения на квантовия свят.

В съответствие с преобладаващото мнение, квантова частица като електрон или фотон може да бъде правилно описана като математическа същност позната като вълнова функция.  Вълновата функция може да съществува като “суперпозиция” в много състояния в един и същ момент. Фотонът за пример, може да циркулира в две различни направления около оптична нишка; или електрон може да бъде с едновременно спин по посока на часовниковата стрелка и обратно на нея или да бъде в две позиции едновременно.

Когато се правят опити да се наблюдават тези едновременни събития обаче нещо странно се случва: можем да видим само едното. Колко всъщност са възможностите, които изграждат физическата реалност?

Това е централен въпрос в квантовата механика и като такъв той хвърля хайвер за развитието на множество предположения или интерпретации. Най-популярна е интерпретацията от Копенхаген, която казва, че нищо не е реално, докато не бъде наблюдавано или измерено. Наблюдаването на вълновата функция обаче предизвиква срутване на идеята за суперпозицията. Интерпретацията от Копенхаген при все това не казва нищо за това, какво точно трябва да съдържа едно наблюдение.

Джон фон Нойман наруши това мълчание и предложи наблюдението да е акт на разумната мисъл. Това е идея предложена от Макс Планк, откривателя на квантовата теория, който казва през 1931 – “Гледам на съзнанието като на нещо фундаментално. Считам материята за производна на съзнанието“. Този аргумент лежи на становището, че има нещо специално свързано със съзнанието, особено човешкото съзнание. Фон Нойман спори, че всичко във Вселената, което е субект на законите на квантовата физика създава една огромна квантова суперпозиция. Но разумната мисъл е нещо различно. Тя е в състояние да избере една от квантовите възможности, които се предлагат и ерго да я направи реална – поне спрямо този разум най-малкото.

Хенри Стап от Националната лаборатория Лорънс в Бъркли, Калифорния е един от малкото физици, които поддържат това схващане: ние сме “участващи наблюдатели” чийто разум причинява деформация в суперпозициите, казва той. Преди да се появи човешкият разум, е съществувал мултивърс от потенциални Вселени, продължава Стап. Появата на разумната мисъл в една от тези потенциални Вселени – нашата, и дава и специалния и статус – реалността.  Има твърде много обекти в това възприятие. Един от проблемите, е че са въвлечени много феномени, които твърде слабо разбираме.

Налице е този голям въпрос пред философията, относно това дали разума действително съществува,” казва Матю Доналд – физик-философ от Университета в Кеймбридж. “Когато добавите и квантовата механика, всичко става малко объркано.” Доналд предпочита интерпретацията, която е спорна, дори и по-странна – “множество съзнания“. Тази идея – отнесена до интерпретацията на квантовата теория за “множеството светове“, според която всеки изход на квантовото решение се случва в различна Вселена, се старае да докаже, че индивид наблюдаващ квантова система вижда всичките и множество състояния, но всяко в различно съзнание. Тези съзнания всички произлизат от физическата субстанция на мозъка и съвместяват и минало и бъдеще, но не могат да комуникират помежду си относно настоящето.

Въпреки че звучи трудно за преглъщане, този и други подходи към разбирането на ролята на съзнанието в нашето възприемане на реалността си струват да им се отдели внимание, смята Доналд. “Аз ги приемам много сериозно“, казва той. Част 5.

n00bscientist.wordpress.com agrees to indemnify RBI and New Scientist against any claim arising from incorrect or misleading translation.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.