ДРУГОТО СЪЗНАНИЕ

Posted: August 3, 2014 in New Scientist

ЛЪЖЕЦО, ЛЪЖЕЦО !

Понякога, странни промени в съзнанието могат да разкрият много относно това, как нормално ние конструираме реалността

Защо избра да сложиш тази шапка днес? Защо направи листа със задачите точно в този ред днес? Всъщност, какво точно свърши по този въпрос?

Може и да си мислите, че знаете причините, но те могат да бъдат и плод на въображението. Това странно заключение израства от изучаване на хора, които са имали някаква форма на сложна мозъчна хирургия  – цялостното разделяне на сложния вързоп нервни клетки свързващи двете полукълба на мозъка – опит да се лекува тяхната епилепсия.

Подобни хора обичайно изглеждат наред, но задачи които тестват взаимовръзките между полукълбата  могат да ги “хванат”.

В един тест например им се предоставят различни изображения пред всяко око, като те трябва да посочат сходно изображение с ръката седяща от същата страна като наблюдаващото око.Когато един от тях например вижда снежна сцена с лявото си око, той избира снимка на заснежена лопата с лявата си ръка. Но запитан да обоснове избора си, той има проблем. Лявото му око и действията на ръката са под контрола на дясната част на мозъка, тъй като всяка мозъчна полусфера контролира противоположната страна на тялото. Но пък езика се контролира от лявата страна на мозъка, който всъщност няма достъп до заснежената картина “видяна” от дясната част на мозъка. Така че субекта си измисля причина, която няма нищо общо със снега: лопатата е за почистване на пилешкия курник, казва той, а пиле е била последната картина видяна от лявата част на мозъка.

Подобни открития водят до теорията за “интерпретиращия мозък“, която предлага, че мозъка изгражда описание спрямо нашите действия, за да ни подпомогне, в това да разбираме света около нас. И всеки от нас може да бъде изкушен от подобен род измама.

В друг тест, на хора които никога не са преживявали мозъчна хирургия е казано да изберат картина от дадена селекция, и после същите са подведени да мислят че са избрали друга. Запитани за причините, обясненията им са убедителни, независимо че са напълно измислени. Кой знае колко често съзнанието ни играе подобни трикове ? 

n00bscientist.wordpress.com agrees to indemnify RBI and New Scientist against any claim arising from incorrect or misleading translation.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.