Intro: ГОЛЕМИ ВЪПРОСИ – СМЕЛИ ОТГОВОРИ

Posted: July 29, 2014 in New Scientist

Един от най-значимите моменти в живота е, когато като деца, за първи път открием тази малка, но невероятно мощна думичка – “защо ?“. И това е това, което ни отличава като вид. Ние не сме толкова Homo sapiens, колкото Homo curiosum. Не е трудно да си представим нашите далечни предци гледащи към звездите, наблюдавали смяната на сезоните или държащи новороденото си чудейки се всъщност: Защо?

Любопитството ни не знае граници и е извървяло с нас дълъг път – от саваните на Източна Африка до доминация на планетата, дори и отвъд.

По-голямата част от прогреса се е случил през последните 300 години, благодарение на въвеждането на системния начин на задаване на въпроси и отговарянето им. Този метод наричаме наука и той ни предоставя постоянно плодовете си. Но ние все още копнеем да знаем: Защо. Има толкова много, от това което не разбираме и всяко ново откритие отваря куп нови въпроси.

n00bscientist.wordpress.com agrees to indemnify RBI and New Scientist against any claim arising from incorrect or misleading translation.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.